stamp
  • De beste bonbon van Nederland: Marieke is eerste geworden! Inca bonbon: een ganache van Peruaanse chocolade met een touch van tonkaboon, gelei van geelwortel banaan en passievrucht met een bodem van krokant geroosterde quinoa
  • Liefde voor het ambacht, veel geduld en reislust. Wereldbakker Wijnand "Hij ging de wereld over om bij ambachtelijke bakkers in de leer te gaan en kwam thuis met een grote verzameling authentieke bakrecepturen."
  • Authentiek en ambachtelijk Wereldbakker Wijnand "Wat we ook maken, we maken het puur & oorspronkelijk!"
  • Wereldbakker Wijnand Oneindig creatief met eerlijke grondstoffen "Dat is onze passie bij Wereldbakker Wijnand"
  • Wereldbakker Wijnand Oneindig creatief met eerlijke grondstoffen "Dat is onze passie bij Wereldbakker Wijnand"
  • Authentiek en ambachtelijk Wereldbakker Wijnand "Wat we ook maken, we maken het puur & oorspronkelijk!"
  • Van robuuste broodsoorten tot fijn banket van chocolade tot de streekeigen krentenwegge Het is te vinden in onze ruime winkel
  • Puur & Oorspronkelijk Wereldbakker Wijnand Gevestigd in het hart van Laren Gld
  • Authentiek en ambachtelijk Wereldbakker Wijnand "Wat we ook maken, we maken het puur & oorspronkelijk!"

Blog: Het kwartje van Rutte

Laren (Gld), 26 augustus 2022
 
Het kwartje van Rutte                                             
 
Beste Mark,
 
Dat het roerige tijden zijn moge duidelijk zijn!
 
In december 2021 moesten we een overstap maken naar een nieuwe energieleverancier. Wij waren gedwongen te kiezen uit alleen maar slechte opties. Dit heeft er in geresulteerd dat onze energieprijs voor stroom is verdubbeld! Deze prijzen hebben we moeten doorberekenen aan onze klanten, naast alle gekte in de grondstoffenmarkt, (de terechte) loonsverhogingen en wat denk je…
 
“Bakker wat zijn jullie duur geworden!”
 
Resultaat is dat ons klantenaantal onder druk staat. En dit is niet omdat klanten het ons niet gunnen, het is niet dat klanten onze kwaliteit niet goed vinden… Nee, beste Mark, dit is omdat mensen steeds minder te besteden hebben, heel bewust keuzes moeten maken!
 
In november 2022 moet ik een nieuw contract afsluiten voor mijn gasverbruik.
 
“Een contract afsluiten? Sorry bakker we kunnen alleen uitleveren met dagprijzen.”
 
Vandaag de dag is dit € 3,45 per m3. Dit is iets anders dan mijn huidige prijs van € 0,26 per m3. In het verbruik op jaarbasis betekent dit € 80.000,- meer aan gasverbruik en dan daar bij opgeteld de stroom die met € 35.000,- is gestegen. Kortom, € 115.000 meer kosten om het zelfde te kunnen bakken.
 
Hier worden de eerste losse arbeidscontracten al niet meer verlengd. Maar wat gaat er nog meer op ons afkomen doordat een overheid niet ingrijpt? De stap van 39 naar 37 medewerkers valt mee, maar wat gebeurt er als veel klanten ook hun baan verliezen…
 
We zitten in een negatieve spiraal waar we als hardwerkende ondernemers geen invloed op hebben.  En als ik dan hoor dat de landen om ons heen een energieplafond hebben, wat inhoud dat de bedrijven en consumenten gewoon niet meer betalen dan een bepaald bedrag, dan weet je dat iedereen hier mee geholpen is! En ja, dat zal de overheid miljarden kosten maar wat gaat het kosten als we binnen een half jaar terug geslingerd worden naar de crisisjaren van de jaren ‘70?
 
Hier hebben we een groot probleem! Als ik alleen mijn gasprijs wil doorberekenen aan mijn klant dan komt er € 0,25 bij de prijs van een brood op (en er is al een verhoging in januari en april van dit jaar doorgevoerd). Deze kosten zijn nog niet eens dekkend, maar we moeten wat! Het zijn niet de lokale ondernemers die de grote winsten maken. Het zijn de grote multinationals, de energiesector en de overheid die, naast de btw (al is deze tijdelijk verlaagd voor de consument), ook de energiebelasting met een glimlach binnen harken! Vergeet niet dat het mkb de motor is van de Nederlandse economie en zorgt voor de grootste werkgelegenheid! Althans nog wel…
 
Beste Mark, in het voorjaar heb je kunnen genieten van onze bonbons (de beste van Nederland 2022). Deze zaten bij een uitnodiging voor een diner van jonge Achterhoekse talenten in de horeca die met Achterhoekse producten de Achterhoek op de kaart willen zetten. Dat we op de kaart staan moge inmiddels duidelijk zijn, maar ik wil toch ook heel graag volgend jaar nog mijn klanten voorzien van ons heerlijke ambachtelijke brood, de luxe patisserie en chocolaterie producten, veelal gemaakt met lokale ingrediënten.
 
Wijnand Stegeman
Wereldbakker Wijnand
Laren Gld

Ambachtelijke producten die u moet proeven!

Weekaanbieding:

line